петък, 9 октомври 2015 г.

Ягодова торта




Необходими продукти за блатовете:

220 г масло
2 ч.ч захар
4 яйца
2 жълтъка
3 ч.ч брашно
3 ч.л бакпулвер
1 щипка сол
2 ч.ч прясно мляко + сока от 1 лимон
2 с.л течна ванилия



Начин на приготвяне:

Първо се смесват млякото и сокът на 1 лимон и се оставят да постоят така 15-20 мин. През това време се подготвят останалите продукти.

Разбиват се маслото и захарта, прибявят се едно  по едно яйцата при непрекъснато разбиване и накрая жълтъка. Отделно се смесват брашното, бакпуквера и солта. Към маслото и яйцата се прибавят 1/2 от брашнената смес, след това 1/2 от мялкото и лимона,останалата 1/2 от брашното и накрая останала 1/2 от млякото и лимона. Накрая се прибавя ванилията. Получената смес се разпределя на 3 равни части, от които се изпичат 3 блата (върху хартия за печене) в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. Проверяват се дали са готови блатовете  с клечка за зъби.


Необходими продукти за ягодовия крем:

3 ч.ч  течна сметана за разбиване
175 г крема сирене ( Филаделфия)
* ¾ ч.ч захар 
( ако сметаната не е подсладена, ако е подсладена не се слага захар)
1 с.л ванилова есенция
1 кг ягоди

Начин на приготвяне:

Сметаната се разбива добре в дълбока купа. Отделно се разбиват крема сиренето и захарта (ако сметаната не е сладка или само сиренето ако е подсладена), прибавя се ванилията и се смесват сметаната и крема сиренето, като се отделя малко от сметаната,за да се разпредели след това отгоре и отстрани на тортата. Накрая се прибавят нарязаните на кубчета ягоди. Сместа се разделя на 2 части.

Сглобяване на тортата
Блатовете не се сиропират. Ягодовия крем се разпределя върху блатовете, а най-горният блат и отстрани тортата се намазва само със сметана.









1 коментар: