4 яйца
12 с.л захар
16 с.л прясно мляко
24 с.л брашно
1 бакпулвер
12 с.л олио
за заливката:
1 пак масло
250 мл прясно мляко
1 ч.ч захар (1 ч.ч = 200мл течност)
4-5 с.л какао
Всичко се смесва и се разтопява на котлона. След като кипне се маха и се оставя да се охлади.
около 300 г кокос за овалване
Начин на приготвяне на блата:
Разбиват се жълтъците със захарта. Прибавя се млякото,олиото, брашното с бакпулвера и накрая отделно разбитите на сняг белтъци. Съдът, в който ще се пече се намазва с масло и се поръсва с брашно. Пече се в предварително загратя фурна на 180 градуса около 25- 30 мин. Проверява се с клечка за зъби. След като е готов се оставя да се охлади. Реже се на кубчета и всяко кубче се потапя в заливката и се овалва в кокос.
Отново благодарности за рецептата на Драгана! Опитвала съм и други рецепти за този сладкиш, но този вариант е най-сполучлив, а блатът е много мек и вкусен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар