вторник, 15 юли 2014 г.

Магически сладкиш



Днес ви представям един сладкиш, който напоследък обиколи повечето кулинарни сайтове, блогове и групи. Може да го срешнете под разнични наименования - "Магичен сладкиш", "Магически сладкиш", "Умен сладкиш" и тн. Магията е в това, че докато се пече този сладкиш се образуват два слоя - много лек и приятен крем на дъното и вкусна коричка на повърхността. При мен всеки път се получава различна магия, понякога сладкиша е основно от крем с много малка коричка отгоре, друг път се образува дебел блат на повърхността, но винаги се изяжда за нула време.
Рецептата е от тук

Необходими продукти:

  • 4 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 г масло
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1-2 ванилии
  • пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Отделят се белтъците от жълтиците на 4 яйца. Белтъците се разбиват с 1/2 ч.ч захар на твърд сняг.


Отделно се разбиват жълтъците с останалата 1/2 ч.ч захар и се прибавя разтопеното масло.


След това се прибавят брашното и ванилията.


Получава се гъста смес.


Накрая се прибавят прясното мляко


и разбитите в началото белтъци.

Получава се доста течна смес, но така и трябва.

Смесста се разпределя с тавичка с размети 20 х 30 см, предварително намазаха с масло и поръсена с брашно.


Пече се 40-45 мин на 160-170 градуса. Проверява се с клечка за зъби.


Поръсва се с пудра зарах.



Сервира се охладен, нарязан на квадратни парчета.







Няма коментари:

Публикуване на коментар