Необходими продукти:
40 г мая
400 мл прясно мляко
1 с.л сол
1 ч.л захар
100 мл олио
700-800 г брашно
за намазване на тестото:
250 г масло
за намазване и поръсване на погачата:
1 жълтък + 2 с.л олио
сусам
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват маята, 1/2 от млякото, захарта и 2 с.л брашно. Разбърква се добре и се оставя да втаса. След това се прибавят останалото мляко, олиото, брашното и солта и се замесва меко тесто. Оставя се да постои на топло 30 мин или докато удвои обема си.
След това тестото се омесвя отново и се разделя на 6 части (оформят се 6 топки). Всяка топка се разточва на малка кора, намазва се с меко масло и се подреждат една върху друга (най-горната кора не се маже с масло). Оставят се да постоят така 10-15 мин и се разточват на една голяма кора, от края на която се изрязва обръч с дебелина около 3 см. Обръчът се нарязвя на 4 еднакви части и всяка част се навива на охльов и се слага в средата на тавата (получават се четирите розички в средата). Останалата част от кората се нарязва на 16 еднакви триъгълни парчета. Всяко парче се навива, но не като за кифли, а като се върви по едната от страните (бедрото) на триъгилника. Подреждат се със широката страна към ръба на съда, т.е върховете на парчетата да са насочени към сдредата на тавата. Погачата се оставя на топло да втаса, намазва се със смес от жълтък и олио и се поръсва със сусам. Пече се на 180 градуса около 45 мин. Ако започне да загаря се покрива с фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар