Рецептата за тази баница имам отдавна от един кулинарен сайт, но за съжаление не знам точно кой, намерих я наскоро записана в един тефтер. Правила съм тази баница само веднъж преди години и беше много лесна и вкусна. Днес ми останаха 2 патладжана и реших да я направя отново, получи се много добре, не знам как толкова време не съм се сетила да я направя.
Необходими продукти:
2 големи патладжана
1 гл. лук
3 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл газирана вода
100 мл олио
1 ч.л бакпулвер
сол,черен пипер, вегета и други подправки по избор
1 пак. кори за баница (500г)
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват се на ситно, осоляват се добре и се оставят за около 30 мин да постоят.
След това се измиват и се оцеждат добре. Запържват се в 4-5 с.л олио, заедно с лука. Прибавят се подправките.
В купичка смесваме 100 мл газирана вода, 50 мл олио и 1 ч.л бакпулвер.
Слагаме една кора на дъното на намазана с олио тава, поръсваме я с водната смес, върху нея смагаме 2 набрани кори една до друга, пак поръсваме с водната смес
и отгоре слагаме от плънката от патладжани.
Повтаряме в този ред докато корите и плънката свършат. Най-отгоре завъшваме с две кори една върху друга.
Нарязваме баницата на квадратни парчета
и я заливаме с 3 яйца, 100 мл прясно мляко и останала смес от вода и олио.
Оставяме я да постои така 15-20 мин, за да поеме млякото и яйцата и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар