3 пак. суха мая
500 мл прясно мляко
3 ч.ч захар ( 1 ч.ч = 250 мл течност)
6 яйца ( 3 цели яйца и 3 жълтъка в тестото, а с белтъците се намазват козунаците)
1 ч.ч олио ( 1 ч.ч = 250 мл течност)
1 1/2 пак. масло (1 пак = 125 г)
1 лимон ( кората и сока)
4 ванилии (или 1 с.л ванилова есенция)
1 щипка сол
1,5 кг брашно
Начин на приготвяне:
Смесват се маята с малко хладка вода, 2 с.л захар, 2-3 с.л брашно и щипка сол и се оставя да втаса.
Млякото се загрява на котлона и към него се прибавя захарта и 1/2 пак масло. След като захарта се разтопи се маха от котлона и се оставя да се охлади малко, след което се прибавя към втасала мая.
Брашното се пресява няколко пъти, в средата се прави кладенче и постепенно се прибавя от сместа от маята и млякото. Прибавят се 3 цели яйца и 3 жълтъка, 1/2 ч.ч олио, сока на 1 лимон и настърганата му на ситно кора и щипка сол и се замесва меко тесто. След това започва да се "вкарва" мазнината (1 пак. разтопено масло + 1/2 ч.ч олио) като се правят дупки в тестото и с лъжица се сипва от мазнината. Меси се продължително, докато тестото поеме цялата мазнина, ако е необходимо се прибавя още брашно. Оставя се да втаса, покрито с кърпа за около 1 час. След това се омесва отново с малко брашно и се разделя на 9 топчета ( за 3 козунака) и се оставят няколко минути да втасат отново. Всяко топче се разточва на продълговата кора, намазва се с течен шоколад, поръсва се със стафиди и се навива на руло, след което се усуква. Заплитат се козунаците и се оставят да втасат. След това се намазват с леко разбити белтъци и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята фурна първоначално на по-слабо и постепенно се увеличават градусите до 180- 200 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар