Необходими продукти:
380 мл прясно мляко
300 г захар
2 с.л суха мая
270 г масло
3 яйца
ванилия
брашно около 700 г
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват млякото (топло), маята и 1 с.л захар и се оставя да постои така 5-10 мин. След това се прибавят захарта, яйцата, ванилията и 1/2 от брашното. През цялото време се бърка с лъжица. Накрая се редуват брашно и разтопено масло, докато се замеси меко тесто. Не се меси продължително. В момента, в който се захване тестото се спира да се меси. Трябва да се получи меко, леко лепкаво тесто. Оставя се да стои 1 час, за да втаса. След това се разделя на 6 еднакви топчета. Всяко топче се омесва с малко брашно и се разточва на правоъгълна кора. Поръсва със стафиди, начупен шоколад, ядки, локум и тн. или комбинация от тях, може и да се намаже кората с течен шоколад и да се поръси с ядки. След това се навива на руло. Така всички 6 кори. След това се усукват и се заплитат 2 козунака. Оставят се да втасат 30 мин. Мажат се с разбито яйце + 1 с.л прясно мляко + 1 с.л разтопено масло. Поръсват се със захар. Пекат се първоначално на слаба фурна (150 градуса) и като втасат хубаво постепенно се увеличават градусите до 200. Към края на печенето, за да не изгори отгоре се покрива с алуминиево фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар