четвъртък, 26 декември 2013 г.

Сладките на баба

Това е най-скъпата ми рецепта, спомен от баба ми. На всеки празник тя правеше тези сладки и всички винаги много ги харесваха. Сега аз ги правя на дъщеря ми и аромата им ме връща в детството ми. Сладките стават много сипкави и могат да стоят дълго време.

2-3 яйца
1ч.ч захар
1/2 ч.ч  разтопено масло ( 125 гр. масло )
1/2 ч.ч олио
1ч.ч кисело мляко + 1 ч.л сода
брашно (колкото поеме до получаване на меко тесто) + 2 амонячни соди

   Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбъркваме яйцата и захарта, с дървена лъжица, докато захарта се разтопи.Прибавят се маслото и олиото и се разбърква продължително . След това се прибавя млякото със содата и накрая брашното с амонячните соди. Омесва се меко, леко лепкаво тесто.
По желание може да добавите  стафиди и шоколад на парченца.
Оформят се топчета малко по-големи от орех и се подреждат на разстояние в намазана с масло (или олио) тава или върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се извадят от фурната (още топли) се прехвърлят в друг съд и се покриват с кърпа. Колкото повече стоят, толкова по-меки стават!

Няма коментари:

Публикуване на коментар