четвъртък, 26 декември 2013 г.

Кифлички със сирене

Това е рецептата за кифлички на майка ми. Стават много крехки и меки от върте, с вкусна, хрупкава, маслена коричка!

Необходими продукти:                                                  
2 с.л суха мая (40 гр.прясна мая)
1с.л захар
500 мл пр мляко
1 яйце
150 мл олио
1 кг бращно
1 с.л сол

за плънката:
400 гр сирене
1 яйце

за намазване:
1 жълтък + 1 с.л прясно мляко
сусам за поръсване

125 гр твърдо масло ( или маргарин)

Начин на приготвяне:
Маята се смесва със захарта, 1/2 от млякото и 1 с.л брашно  в дълбока купа и се оставя да постои 5-10 мин. След това се прибавят разбитото в купичка яйце със солта, олиото и останалото мляко. Прибавя се брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да постои покрито с кърпа, докато удвои обема си. След това се раздела на 8 топчета. От всяко топче се разточва кора,реже се на триъгълници, върху всеки триъгилник се слага от плънката и се оформят кифлички. Подреждат се в обилно намазана с масло тава, на  разстояние една от друга. Оставят се да постоят на топло, докато втасат или се слагат във фурната на 100 градуса, като постопенно се увеличават градусите. Като втасат се намазват със жълтък и мляко (може вместо мляко с 1 с.л олио), поръсват се със сусам и върху тях се слагат парченца масло (или маргарин). Пекат се първоначално в по-слаба фурна 150 - 170 градуса, като постепенно се засилват градусите до 200-220.

Няма коментари:

Публикуване на коментар