събота, 28 декември 2013 г.

Кроасани с шоколад

Това е любимата рецепта на съпруга ми. Умира за тези кроасани. Стават много вкусни, направо се топят в устата. По тази рецепта правя и сладки, и солени кроасани ( със сирене или шунка и кашкавал).За солени кроасани намалявам захарта (1 ч.л) и увеличавам солта ( 1 с.л , може и повече). Ето и рецептата за варианта с шоколад:

Необходими продукти:
40 гр мая
2 с.л  захар
250 мл  прясно мляко
250 мл вода
1 яйце
5 с.л олио
1 ч.л сол (равна)
1 кг бращно

250 г масло

за плънката:
течен шоколад или парченца шоколад

за намазване:
1 яйце + 1 жълтък

Начин на приготвяне:

В купа смесваме маята + 1/2 от млякото + захарта + 2 с.л бращно и оставяме да втаса.
След това  прибавяме  яйцето, олиото, останалото мляко, водата, брашното и солта и замесваме меко тесто. Оставя се да втаса, покрито с кърпа. След това тестото се разделя на 16 топчета. Всяко топче се разточва на малка кора ( около 20 см.) и се намазва с меко масло.

Така една върху друга се подреждат и намазват с масло 8 кори, като най-горната не се намазва с масло.

Същото се прави и с другите 8 кори и тряба да имаме на 2 места по 8 кори. Оставяме ги да постоят така покрити с кърпа за около 30 мин. След това взимаме първите 8 кори  и ги разточваме на една голяма кора. Режат се триъгълни парчета ( на мен ми излизат към 24 триъгилника, когато искам да са по-малки кроасаните и 16, когато искам да са по- големи).

 Върху всяко триъгълно парче се слага течен шоколад или парченце шоколад, или друга плънка  по ваш избор, локум, стафиди и тн.  и се оформят кроасаните.

Подреждат се в намазана с масло тава и се оставят да постоят така, за да втасат. Същото се повтаря и с другите 8 кори, т.е имаме 2 големи кори.
 Аз имам една малка помощница на 2 години, на която това е любимата част от приготвянето на кроасаните.


Ето че с общи усилия сме напълнили тавата.

 
Оставяме ги да постоят така 1 час. След това ги намазваме с разбитото яйце и жълтъка. Пекът се за около 20 мин в предварително загрята фурна на 220 градуса.


Ето ги и първите готови кроасани. От бързане да ги опитаме забравих да ги намажа с яйце, но ето тези вече са намазани!


Видът им не е особено впечатляващ, но на вкус са страхотни. И този път  не успяхме да ги опитаме напълно изстинали!

Добър апетит!

Благодаря на съпруга ми Слободан Мишкович за снимките !

Няма коментари:

Публикуване на коментар