петък, 10 януари 2014 г.

Кифлички с моркови

 
 
Това е една от любимите ми рецепти. Опитах тези кифлички преди няколко месеца и от тогава съм ги правила много пъти и винаги стават много меки и вкусни. Първият път, кагато ги направих мъжът ми, който по принцип не яде моркови, изяде над 10 кифлички една след друга и чак тогава разбра, че са с моркови, но въпреки това изяде и останалите.
 Рецептата е на Драгана от Белград, само малко  увеличих захарта, защото в моето семейсвто ги предпочитаме по- сладки. Ето и рецептата :                                                    

Необходими  продукти:



1 пълна с.л суха мая (или 1 кубче мая)
1 с.л захар
100 мл прясно мляко (топло)
1 1/2 пак. масло (180 гр)
1 ч.ч моркови, настъргани на ситно
1 щипка сол
200 гр захар
500 гр брашно

плънка по ваш избор : сладко, мармалад, течен шоколад, орехи, стафиди, локум  и тн.

Начин на приготвяне:

Маята се смесва с топлото млякото и 1 с.л захар в дълбока купа. Разбърква се добре и се оставя за 10 мин.

 
След това се прибавят маслото, нарязано на кубчета,морковите, солта

и накрая брашното.

 
Замесва се средно твърдо тесто и се оставя за 15-20 мин да постои.

След това се разделя на 4 части и всяка се разточва на тънка кора.
 
Реже се на триъгълни парчета, като торта.

 
Върху всяко парче се слага плънка по желание ( течен шоколад, мармалад, сладко, стафиди, сушени плодове и тн).

 
Офрмят се кифлички.

 
Подреждат се в намаза с масло тава .

 
Пекат  се около 25-30 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.

 
Поръсват се с пудра захар.

 
 
* От същото тесто съм правила и руло с мармалад. А кифличките са много вкусни и с локум.
 
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар