сряда, 8 януари 2014 г.

Пържен ориз със зеленчуци по японски

 
За сваряването на ориза:
 
1 1/2 ориз
1 3/4 вода
 
Оризът се слага в купа, напълва се със студена вода и се разбърква с ръка в продължение на 20 секунди. Водата се изхвърля. Това се повтаря 3-4 пъти, докато оризът се измие хубаво и водата стане бистра.  В съда, в който ще се вари оризът се прибавя  и водата ( на 1 1/2 ориз  : 1 3/4 вода ). Оставя се за 30 мин  през лятото и 60 мин през зимата да постои така и леко да набъбне. След това се слага на котлона (на силен огън), като тенджерата трябва да е покрита с капак. Щом заври хубаво и започне да излиза пара се маха от котлона и стои настрана, покрит с капак 7 мин. Като минат 7 мин се връща на силно нагорещения котлон за 10 секунди,след което оризът е готов, маха  се капакът и се прехвърля в друг съд, за да се охлади. Става перфектен. Ако се спазва точно времето става идеален, не му трябва повече време, защото се разварява.С този ориз се прави пържен ориз със яйца и зеленчуци, с месо, риба и тн. Така, свареният ориз може да се замрази .
 
За пържен ориз с яйца и зеленчуци:
 
продукти:
 
 
В 5-6 сл. олио се запържват :
-лук
-чесън
-моркови
-зеле
-грах
-гъби
- чушки
Всякакви зеленчуци по ваш избор, нарязани на ивички.
 
 
Накрая се прибавят оризът ( който трябва да е студен) и яйцата, като това може да стане по 2 начина:
 
1 начин: Разбитите 2-3 яйца се прибават към запържените зеленчуци и се бърка енергично и след това се прибавя и оризът.
 
2 начин : Към запържените зеленчуци се прибавя охладеният ориз,  смессен с разбите яйца.
 
Пържи се още няколко минути като се разбърква непрекъснато. Накрая се слага соев сос, сол, черен пипер  и подправки по избор!
 
Става точно като в ресторантите!

 
Много благодаря на Кото от Токио за рецептата!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар