понеделник, 13 януари 2014 г.

Салата от печени зеленчуци


Тази салата може да се прави, както с печени,  така и с варени зеленчуци. Можете да експериментирате с всякакви зеленчуци, но задължително трябва да има картофи и червено цвекло. Този път салатата я направих с картофи, моркови, цвекло, лук, царевица и маслини. Ето и рецептата:

Необходими продукти ( Количествата са приблизителни и са за салата за 4-6 души):

4-5 картофа

4 малки глави червено цвекло

3-4  моркова

1 глава лук

маслини

магданоз, копър и други подправки по ваш вкус

 Може да се прибавят и  броколи, леко задушен  грах,гъби, зелен боб и всякакви зеленчуци по избор.

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват( не се белят), подсушават, надупчват с  вилица  и се увиват във фолио един по един. Цвеклото се измива, подсушава и увива във фолио без да се бели и без да се надупчва с вилица. Лукът се обелва и без да се реже се увива във фолио, по същия начин се процедира и със останалите зеленчуци.
 
 
Увитите във фолио зеленцуци се пекът във фурна като на цвеклото му е необходимо най-много време да се изпече (поне 1,5 часа). Същата салата може да направите и с варени зеленчуци. След като се изпекат зеленчуците се обелват и нарязват на кубчета или както предпочитате и се слагат в купа за салата.

За дресинга:

2 с.л вода

2 с.л оцет

3 с.л олио

Сухи подправки по избор – чубрица, розмарин,риган

½ ч.л сол

черен пипер

1 с.л горчица

½ ч.л пудра захар (или мед)

Всички съставки се смесват в купичка по реда описан по горе. Дресингът се оставя да постои така няколко минути и след това с него се заливат нарязаните зеленчуци. Хубаво е салатата да постои малко с дресинга преди да се сервира , за да се овкуси добре.Тези количества са за дресинг за салата за 6 души, ако правите по-малко количество салата намалете водата и оцета на 1 с.л.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар