Тази салата може
да се прави, както с печени, така и с
варени зеленчуци. Можете да експериментирате с всякакви зеленчуци, но
задължително трябва да има картофи и червено цвекло. Този път салатата я
направих с картофи, моркови, цвекло, лук, царевица и маслини. Ето и рецептата:
Необходими продукти (
Количествата са приблизителни и са за салата за 4-6 души):
4-5 картофа
4 малки глави червено
цвекло
3-4 моркова
1 глава лук
маслини
магданоз, копър и
други подправки по ваш вкус
Може да се прибавят и броколи, леко задушен грах,гъби, зелен боб и всякакви зеленчуци по
избор.
Начин на приготвяне:
Картофите се
измиват( не се белят), подсушават, надупчват с вилица
и се увиват във фолио един по един. Цвеклото се измива, подсушава и
увива във фолио без да се бели и без да се надупчва с вилица. Лукът се обелва и
без да се реже се увива във фолио, по същия начин се процедира и със останалите
зеленчуци.
Увитите във фолио зеленцуци се пекът във фурна като на цвеклото му е
необходимо най-много време да се изпече (поне 1,5 часа). Същата салата може да
направите и с варени зеленчуци. След като се изпекат зеленчуците се обелват и
нарязват на кубчета или както предпочитате и се слагат в купа за салата.
За дресинга:
2 с.л вода
2 с.л оцет
3 с.л олио
Сухи подправки по
избор – чубрица, розмарин,риган
½ ч.л сол
черен пипер
1 с.л горчица
½ ч.л пудра захар
(или мед)
Всички съставки
се смесват в купичка по реда описан по горе. Дресингът се оставя да постои така
няколко минути и след това с него се заливат нарязаните зеленчуци. Хубаво е
салатата да постои малко с дресинга преди да се сервира , за да се овкуси
добре.Тези количества са за дресинг за салата за 6 души, ако правите по-малко
количество салата намалете водата и оцета на 1 с.л.
Няма коментари:
Публикуване на коментар