Необходими
продукти:
4-5 яйца
1 ч.ч захар
малко повече от ½ ч.ч олио (или
разтопено масло , или олио + масло)
½ ч.ч горещо
прясно мляко2 ч.ч брашно + 1 бакпулвер
ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата трябва да бъдат топли, да не са били в хладилник, за да се разбият по-добре.
Разбиваме яйцата и захарта с миксер продължително
до получаването на гъст крем.
След това прибавяме олито (маслото) и разбиваме за няколко секунди. После прибавяме млякото и пак разбиваме . Накрая брашното с бакпувера и ванилията.
Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.
След това има много варианти да "нашарите" кекса с какао, може пък да не слагате какао, а стафиди, локум и тн. Ето и един от начините, при който става равномерно, а вкусът на какаото е само леко загатнат:
В намазана с масло кръгла форма за кекс
разпределяме 1/4 от сместа ( като изсипваме директно от купата или с лъжица). След това поръсваме обилно с какао през цедка,
така, че да се покрие цялата повърхност .
Отгоре разпределяме отново 1/4 от сместа, докато се покрие какаото.
Отново се поръсва с какао, после разпределяме пак от сместа и така 3-4 пъти, като най-отгоре завършваме с кексово тесто.
Кексът се пече в предварително загрята фурна първоначално на 170 градуса, а след като нарасне се увеличава до 200. Пече се около 45 мин. Проверява се с клечка за зъби дали е готов.
Ето така изглежда веднага след като е изваден от фурната.
Този път (нали реших да го снимам) малко ми изгоря , но пък се изду добре.
Можете да го поръсите с пудра захар.
Ето така изглежда нарязан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар