петък, 17 януари 2014 г.

Обикновен кекс


 
Необходими продукти:

4-5 яйца
1 ч.ч захар

малко повече от ½ ч.ч олио (или разтопено масло , или олио + масло)
½ ч.ч горещо прясно мляко

2 ч.ч брашно + 1 бакпулвер

ванилия
 
Начин на приготвяне:
Яйцата трябва да бъдат топли, да не са били в хладилник, за да се разбият по-добре.
 
 
Разбиваме яйцата и захарта с миксер продължително
 
 
до получаването на гъст крем.
 
След това прибавяме олито (маслото) и разбиваме за няколко секунди. После прибавяме млякото и пак разбиваме . Накрая брашното с бакпувера и ванилията.
 

Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.


След това има много варианти да "нашарите" кекса с какао, може пък да не слагате какао, а стафиди, локум и тн. Ето и един от начините, при който става равномерно, а вкусът  на какаото е само леко загатнат:

В намазана с  масло кръгла форма за кекс

 

разпределяме 1/4 от сместа ( като изсипваме директно от купата  или с лъжица). След това  поръсваме обилно с какао през цедка,

 
така, че да се покрие цялата повърхност .
 

Отгоре разпределяме отново 1/4 от сместа, докато се покрие какаото.

 
Отново се поръсва с какао, после разпределяме пак от сместа и така 3-4 пъти, като най-отгоре завършваме с кексово тесто.
 
 
Кексът се пече в предварително загрята фурна първоначално на 170 градуса, а след като нарасне се увеличава до 200. Пече се около 45 мин. Проверява се с клечка за зъби дали е готов.
 
Ето така изглежда веднага след като е изваден от фурната.
 
 
Този път (нали реших да го снимам) малко ми изгоря , но пък се изду добре.
 
 
 
Можете да го поръсите с пудра захар.
 
 
Ето така изглежда нарязан.
 

 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар